15. března: Hlas z oblohy (povídka inspirovaná dodatky k Pánu prstenů)

Dneska je to jenom rychlovka. Nic extra.

Témata byla "hlupák/jednoduchý člověk" z karty archetypů, "dcery Arwen" (duchové textů 1), knižní titul "Fall on Your Knees" a citát básnířky Edny St Vincent Millay "But the rain is full of ghosts tonight".






Hlas z oblohy
Když vycházely na procházku, ještě nepršelo.
Šly na hradby, a pak dolů do města. Zvedal se vítr a tmavé vlasy jim povlávaly kolem obličeje. Čtyři sestry, podobné si tváří, a přece každá svá. Tehdy začalo pršet.
Princezny obrátily oči k nebi.
Zprvu jen mžilo, ale kapky padaly stále těžší a těžší; máčely černé kadeře.
Měl zvláštní vůni, ten jarní déšť.
"Slyšíte je? Slyšíte! Už zase mluví!"
Princezny se otočily. Byl to mladý muž s bledými vlasy a bledýma očima. Všichni ve městě ho znali. Usmívali se, když o něm mluvili, smutně. "Místní blázen. Hlupáček…" pokyvovali hlavami. "Nemá to v hlavě v pořádku." Neměl. Když pršelo, slýchával hlasy.
Sestry zastavily své kroky. "Koho jsi slyšel?" zeptala se nejstarší, hlas jako tekoucí voda.
"Mrtvé…" zasmál se bláznivý mladík.
Sestry neucukly. Všichni věděli, že mluví do deště k těm, co už odešli. Ke svojí matce, otci, sestrám a bratrům, co padli pod Sauronovou mocí. Ke svým dětským zvířátkům. Byl jednoduchá duše.
"Dnes je déšť plný hlasů!" zasmál se, hluše a nevesele. "Ale jeden mluví hlasitěji než ostatní…"
Dívky se zachvěly. Chtěly to vědět?
Mladík se odmlčel, a poté promluvil docela tiše: "Spěchejte domů, královniny dcery. Král ke mně dnes promluvil z jarního přeháňky."
Těžké kapky padaly na dlažbu, jako by kámen plakal. Dívky klesly na kolena, nevidící, necítící. Jejich otec k nim naposledy mluvil skrze déšť.

Komentáře

  1. Nejsem schopná nemít s takovými lidmi soucit. Asi to není normální, ale je mi líto úplně kohokoliv, když se mu stane něco smutného. A mrtvý král... Rychlovka, ale působivá.

    OdpovědětVymazat
  2. Co lepšího a užitečnějšího dělat v neděli večer po návratu z akce, než dočítat povídky?Fascinuje mě, že dokážeš dát sílu i do extrémně krátkého příběhu i do dlouhého a pokaždé je to svým způsobem skvělé. Čekala bych, že bude větší problém vymyslet příběh na tato čtyři témata, že pokud je příběh tak krátký, bude minimálně něco působit uměle a vynuceně, ale nepůsobí. Dokážeš napsat silnou věc i když na to máš asi tak 5 minut...Arwen vážně měla 4 dcery?

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Díky moc! :)
    A myslím, že je to naprosto normální, ba co víc, značí to dobrého člověka... ;)[2]: A ještě ty povídky, co byly sesmolené na koleně na té samé akci! :D
    To ráda slyším, že má sílu a nepůsobí vynuceně, zrovna touhle jsem si byla hodně nejistá, zápolila jsem s ní. :-?
    Víme, že má dcery - množné číslo. Nevíme kolik. Hádej, kde jsem vzala číslo 4. ;)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Usínání

Soumračné království

Malenka