2. března: Město

Pamatujete si na březen minulého roku a na Back to Middle-earth Month? Na tu šílenost, která mě donutila každý den napsat povídku nebo báseň?
Tak na to letos bohužel nemám čas.

Tedy... nemám čas to dělat každý den. Ale úplně se mi to taky vynechat nechtělo: koneckonců, co by byl březen bez neustálého přísunu zpola nedozrálých jednohubek? Takže nastal čas na příležitostný Back to Middle-earth Month 2018! Prostě se tu občas v březnu objevím a něčím přispěju...
Letos není herní plánek, ale dvě sady témat na každý den: první sada byla zveřejněná dopředu, témata z druhé vychází každý den.




Dnes bylo vybráno téma z první sady, úryvek z Pána prstenů: "There he wandered long in a dream of music that turned into running water, and then suddenly into a voice." ("Tam dlouho bloudil a snil o hudbě, která se měnila v proudící vodu a pak náhle v hlas." - Mnohá setkání)

Nešlo si nevzpomenout na jeden sen, který promlouval hudbou vody i hlasem...




Město
Dej stavět město, ztracené dítě,
nechej ho zavřít v kruh bílých zdí,
v něm bude lid hvězd, prokletý sudbou,
přežívat, i když se připozdí.

Postav své město, truchlivý králi:
vidím tvé dlaně - led stále v nich,
jimi ho stavěj do holé skály,
v ochranu svěř se pramenů mých.

Pro děti Noldor, prokleté zradou,
fontánám dovol písně své pět,
Sirion mocný bouří v těch vodách -
tak, jak ta řeka, nehleď nazpět.

Nedovol pýše ve svých zdech spávat,
pospíchej k horám, pryč od moře!
Pro děti hvězdné, prokleté vraždou,
postav mi město, jež nezemře.

Komentáře

  1. Ulmo k Turgonovi?
    Ten úryvek z PP se týká Tuora?

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Přesně tak. :) Byla to jasná volba...
    Ten úryvek se ve skutečnosti týká Froda, když začíná poslouchat Bilbovu píseň o Eärendilovi. ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Předevčírem jsem si pomalu a důkladně četla o Tuorově příchodu do Gondolinu a Ulmovo poselství je prostě fascinující. Že šel sám proti sudbě a vlastně nebylo jisté, jak to může skončit, protože i když byl mocný, nemusela jeho moc stačit na moc sudby (a všichni mohli umřít chichichi). Je sympaťák, že měl pochopení pro vyhnance, že jim dal šanci. A že se taky trochu zajímal co se kde děje.[2]: Sákryš, to bych byla neřekla.Joa víš že máš ve druhé sloce neobvykle mnoho rýmů? Dobře ty! :)

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Je to fascinující - Ulmo byl takový lidumilný rebel, matka Tereza  Silmarillionu. Nikdy to s nikým nevzdal a neúnavně se je všechny snažil nasměrovat do "trhliny v sudbě". Ačkoliv to dalo vážně hodně práce. A nakonec se i povedlo... Ulmovi vděčíme za šťastný (ehm) konec. ;)
    Já taky ne... ale je to tak. :D Tolkien a jeho styl psaní...
    Vím. :) Nějak to tak vyšlo. Když jsem tu druhou sloku psala, bylo to: "Sakra, tady se mi to rýmuje, to je hezký, ale měla bych abab zrýmovat i ty ostatní sloky?... nééé, to nikomu vadit nebude." :D :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Usínání

Soumračné království

Malenka